Video
Sosionomi (AMK) | kouluhyvinvointi ja kuraattorityö | päivätoteutus
Sosionomina teet merkityksellistä työtä niin ihmisten, yhteisöjen kuin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin puolesta. Sosiaaliala tarjoaa sinulle paikan lähellä ihmistä ja hänen arkeaan. Edistät ihmisten hyvinvointia ja ehkäiset syrjäytymistä. Koulutus antaa ammatin, jolla on merkitystä.
Kouluhyvinvointiin suuntautuneena sosionomina olet ehkäisevään lastensuojeluun ja oppilashuoltotyöhön erikoistunut sosiaalialan ammattilainen. Tehtäväkuvaan kuuluu koko kouluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen sekä kotien ja koulun yhteistyön tukeminen.
Sosionomit työllistyvät erityisesti päiväkoteihin, lastensuojeluun ja perhetyöhön sekä mielenterveystyöhön, päihdetyöhön ja vammaistyöhön. Lisäksi sosionomeja työllistyy erilaisiin projekti-, kehittämis-, esimies- ja asiantuntijatehtäviin.
Suoritettuasi kouluhyvinvointiin painottuvan sosionomin tutkinnon osaat ylläpitää ja edistää yksilön ja yhteisöjen hyvinvointia. Tutkinto antaa sinulle kelpoisuuden työskennellä koulukuraattorina erilaisissa oppilaitoksissa alakoulusta korkeakouluihin saakka.
Osaamiseesi sisältyy vankka ymmärrys oppimisen edellytysten luomisesta, ihmisen kehittymisestä, vuorovaikutustaidoista ja niiden kehittämisestä sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden rakentamisesta. Tunnet myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja lainsäädännön kokonaisuutena ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin ja se liittyvät palvelut. Henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaasi voidaan sisällyttää myös varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuden antavat opinnot.
Osaat työskennellä myös vanhempien ja huoltajien kanssa. Sinulla on ammattitaitoa työskennellä luottamuksellisesti niin yksilön, perheiden kuin kouluyhteisön kanssa.
Moniammatilliseen ja -alaiseen osaamiseesi sisältyy tiimityö- ja verkostoitumistaidot, projektiosaaminen sekä kehittävä ja tutkiva työote.
Sosionomina olet läsnä asiakkaiden arjessa ja autat, ohjaat ja tuet erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten itsenäistä selviytymistä, elämänhallintaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Osaat kohdata erilaisissa, haastavissakin tilanteissa olevia ihmisiä ja tuet heitä elämän käännekohdissa. Osaat asettua tasaveroiseen, dialogiseen vuorovaikutussuhteeseen asiakkaasi ja hänen läheistensä kanssa. Asiakkaiden tukemisessa ja kuntoutumisessa hyödynnät vuorovaikutuksen, kasvatuksen ja ohjauksen keinoja.
Sosionomi työelämässä
Sosionomien työtilanne on hyvä. Valmistuttuasi voit työskennellä kouluyhteisössä kuraattorina tai muissa vastaavissa kouluhyvinvointiin suuntautuneissa sosiaalialan tehtävissä.
Kouluhyvinvointiin suuntautunut sosionomi voi hakeutua työskentelemään myös koulumaailman ulkopuolelle, esimerkiksi kasvatus- ja ohjaustehtäviin, sosiaalisen tuen ja kuntoutuksen tehtäviin, alan esimiestehtäviin sekä kehittämistehtävin. Voit toimia myös sosiaalialan yrittäjänä. Työpaikkasi voi löytyä julkiselta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta.
Sosionomien työpaikkoja löytyy esimerkiksi lastensuojelussa, perhetyössä ja oppilas- sekä opiskelijahuollossa. Työpaikkasi voi olla myös vammaispalveluissa, vanhuspalveluissa ja aikuisten parissa esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa, päihde- ja kriminaalityössä tai mielenterveystyössä.
Mikäli haluat sosionomi (AMK) -tutkinnollasi kelpoisuuden varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin, tulee sinun tehdä vähintään 60 opintopisteen laajuiset kelpoisuuden tuottavat opinnot.
Järjestöjen, yhdistysten sekä yksityisten sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritysten tuottamien sosiaalipalvelujen merkitys sosionomien työllistäjinä on kasvanut. Voit työllistää itsesi myös sosiaalialan yrittäjänä.
Sosiaalipalveluiden lisäksi voit työskennellä useissa muissakin työtehtävissä, esimerkiksi terveydenhuollossa, Kelassa, työvoimapalveluissa ja nuorisotoimessa.
Sinusta voi tulla esimerkiksi:
- koulukuraattori
- sosiaaliohjaaja
- palveluohjaaja
- lastensuojeluyksikön ohjaaja
- kuntoutusohjaaja
- projektityöntekijä
- järjestötyöntekijä
- palvelukodin johtaja
- perhetyöntekijä
- päivä- tai työtoiminnan ohjaaja
- yrittäjä
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Koulutukseen haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi
Tutkinto / todistus
Sosionomi (AMK)
Kustannukset
- Lukuvuosimaksu EU/ETA-maiden sekä Sveitsin ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 10 700 euroa / lukuvuosi. Lisätietoja löydät Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun omilta sivuilta.
- Tuition fees for students from outside the EU/EEA countries and Switzerland is 10 700 euros/academic year. More information on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu’s own website.
Ota yhteyttä
Xamk - Tunne huominen
Kokeile, oivalla ja opi. Tulevaisuuden ammatit luodaan Xamkissa jo tänään. Valmistu osaajaksi ja työelämän uudistajaksi. AMK- ja YAMK-tutkintojen lisäksi voit kokeilla uutta, laajentaa tai syventää osaamistasi Xamk Pulsen avoimessa ammattikorkeakoulussa, joka on avoin kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Onko aika...
Lue lisää oppilaitoksesta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk ja katso koulutustarjonta täältä