Sairaanhoitaja (AMK) | monimuotototeutus
-
AMK-tutkinnot, monimuoto-opinnot
-
Useita (2)
Sairaanhoitaja (AMK) | päivätoteutus
-
AMK-tutkinnot, päiväopinnot
-
Helsinki
Sairaanhoitaja (AMK) | verkkopainotteinen monimuotototeutus
-
AMK-tutkinnot, monimuoto-opinnot
-
Useita (3)
Sairaanhoitaja (AMK) | diakoninen hoitotyö | monimuotototeutus
-
AMK-tutkinnot, monimuoto-opinnot
-
Helsinki
Sosiaali- ja terveysala (YAMK) | Arvot, yhteisöt ja etiikka
-
Ylemmät AMK-tutkinnot
-
Helsinki
Sosiaali- ja terveysala (YAMK) | Ekososiaalinen työ ja globaali osaaminen
-
Ylemmät AMK-tutkinnot
-
Verkossa
Sosiaali- ja terveysala (YAMK) | Monialainen ja yhteensovittava johtaminen
-
Ylemmät AMK-tutkinnot
-
Verkossa
Sairaanhoitaja ammattina
Sairaanhoitaja on hoitotyön asiantuntija, jonka työhön kuuluu mm. hoitotyön suunnittelu ja vaikuttavuuden seuranta, lääkehoidon suunnittelu ja toteutus, elintoimintojen tarkkailu ja hoitotoimenpiteiden ja tutkimuksien tekeminen. Ammatti edellyttää hyviä teoreettisia tietoja ja käytännöllisiä taitoja, stressinsietokykyä, vuorovaikutustaitoja sekä erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta.
Sairaanhoitajan ammattikorkeakoulu koulutus
Sairaanhoitajan koulutus on noin 3,5 vuotta kestävä Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto. Myös ensihoitajat, kätilöt ja terveydenhoitajat suorittavat sairaanhoitajatutkinnon. Perustutkinnon jälkeen sairaanhoitaja voi suorittaa joko ammattikorkeakoulun jatkotutkinnon tai jatkaa yliopistossa terveystieteiden opiskelua opettajan, johtajan tai asiantuntijan tehtäviin tähtäävissä koulutusohjelmissa.
Sairaanhoitajan suuntautumisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi
- lasten- ja nuorten hoitotyö
- ikääntyvien ihmisten hoitotyö
- äkillisesti sairastuneiden hoitotyö
- psykiatrinen hoitotyö
- kirurginen hoitotyö
Työtehtävät
Sairaanhoitajia työskentelee mm. sairaaloissa vuodeosastoilla ja poliklinikoilla, terveysasemien vastaanotoilla, kotisairaanhoidossa, vanhainkodeissa, kuntoutuslaitoksissa ja erilaisissa toimenpideyksiköissä. Sairaanhoitajan työhön kuuluu mm. hoitotyön suunnittelu ja vaikuttavuuden seuranta, lääkehoidon suunnittelu ja toteutus, elintoimintojen tarkkailu ja hoitotoimenpiteiden ja tutkimuksien tekeminen. Kaikissa hoitotyön tilanteissa on myös potilaiden ja omaisten neuvontaa, ohjausta ja tukemista.
Sairaanhoitajat tekevät usein kolmivuorotyötä. Monissa paikoissa on mahdollista tehdä joustavia työaikajärjestelyjä. Hoitotyössä tarvitaan sekä fyysistä että psyykkistä kestävyyttä ja hyvää stressinsietokykyä.
Kelpoisuus
Sairaanhoitajana voi toimia vain henkilö, joka on suorittanut sairaanhoitajan tutkinnon ja jolla on Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen myöntämä ammatinharjoittamisoikeus laillistettuna sairaanhoitajana. Ulkomailla tutkinnon suorittaneiden tulee hankkia suomalainen rekisteröinti.