Agrologi (YAMK) | ruokaketjun kehittäminen
-
Ylemmät AMK-tutkinnot
-
Seinäjoki
Insinööri (YAMK) | ruokaketjun kehittäminen | verkkopainotteinen monimuotototeutus
-
Ylemmät AMK-tutkinnot
-
Seinäjoki
Restonomi (YAMK) | ruokaketjun kehittäminen | verkkopainotteinen monimuotototeutus
-
Ylemmät AMK-tutkinnot
-
Seinäjoki
Insinööri (AMK) | bio- ja elintarviketekniikka | verkkopainotteinen monimuotototeutus
-
AMK-tutkinnot, monimuoto-opinnot
-
Seinäjoki
Insinööri (AMK) | bio- ja elintarviketekniikka | päivätoteutus
-
AMK-tutkinnot, päiväopinnot
-
Seinäjoki
Bachelor of Engineering | Agri-food Engineering
-
AMK-tutkinnot, päiväopinnot
-
Seinäjoki
Elintarvikeala
Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan kädentaitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarviketeollisuus työllistää noin 35 000 henkeä, teollisuudenaloista neljänneksi eniten. Elintarvikealaan katsotaan kuuluvan leipomoala, liha-ala, meijeriala sekä yleinen elintarvikeala.
Leipomoala
Ala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain 150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija ja kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat.
Liha-ala
Liha-ala kattaa Suomessa sika, nauta ja siipikarjan. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskentelee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti. Työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkailluun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää suomalaisilla yrityksillä.
Meijeriala
Meijerialalla voit työskennellä tuotantoketjun eri osissa, kuten alkutuotannossa, maidon keräilyssä, meijerissä, pakkaamisessa, laadunvarmistuksessa, sekä varastoinnin ja jakelun parissa.
Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa, että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä.
Elintarvikeala korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa
Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä, sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä. Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä muun muassa seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.
Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu. Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa, muun muassa tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.
Elintarvikealan tulevaisuus
Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatarvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet, ravintolat, sekä kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus. Se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa.